Odpowiedź:
Szczegółowe wyjaśnienie:
Funkcja liniowa ma postać: [tex]y=ax+b[/tex]
Zatem możemy ułożyć następujący układ równań:
[tex]\left \{ {{3=a*1+b} \atop {-6=a*(-2)+b}} \right.\\\\\left \{ {{a+b=3} \atop {-2a+b=-6//*(-1)}} \right.\\\\\left \{ {{a+b=3} \atop {2a-b=6}} \right.[/tex]
Dodajmy obustronnie równania.
[tex]3a=9//:3\\a=3[/tex]
Podstawmy a do któregokolwiek równania - ja podstawię pod pierwsze.
[tex]3+b=3//-3\\b=0[/tex]
[tex]\left \{ {{a=3} \atop {b=0}} \right.[/tex]
Zatem równanie jest postaci: [tex]y=3x[/tex]