Odpowiedź :
Odpowiedź:
Poziom B
a) 5x-x+2x= 4x+2x= 6x
b) a -2a +a= -a+a= 0
c) 3z -5z +z= -2z+z= - z
d) - 2 k +k -3k= -k-3k= - 4 k
Poziom C
a) x+y - 2x-y +1= -x +1
b) - 2x -y -x +3x= -y
c) -k -m+1-2= -k -m -1
d) 2x-x +k+3= x+k+3
Poziom D
a) 2x-y²+3y²-x+x²= x+x²+ 2y²
b) 3+5a -2a -5b²-3= -5b²+3a
c) -4a²+a-b²-2a -a +2b²= - 4a²+b²
Szczegółowe wyjaśnienie:
dodajesz do siebie wyrazy podobne, czyli takie same np. x+2x-4 x i obliczasz gdy jest więcej minusów to wyraz jest ujemny, x+2x= 3x-4x= - x , bo - 4 - 3= -1, czyli -x
[tex]Poziom \ B\\\\a) \ 5x - x + 2x = 7x - x = 6x\\\\b) \ a - 2a + a = 2a - 2a = 0\\\\c) \ 3z - 5z + z = 4z - 5z = -z\\\\d) \ -2k+k-3k = k - 5k = -4k[/tex]
[tex]Poziom \ C\\\\a) \ x + y - 2x - y + 1 = -x + 1\\\\b) \ -2x-y-x+3x = 3x - 3x - y = -y[/tex]
[tex]Poziom \ D\\\\a) \ 2x - y^{2}+3y^{2}-x+x^{2} = x^{2}+x - 2y^{2}\\\\b) \ 3 + 5a - 2a - 5b^{2}-3 = 3a-5b^{2}\\\\c) \ -4a^{2}+a-b^{2}-2a-a+2b^{2} = -4a^{2}-2a+b^{2}[/tex]