Zredukuj wyrazy podobne. Następnie oblicz wartości liczbowe podanych wyrażeń:
a) 5x + 3y + 7 - 6x + 7y
Dla y= -0,4
Dla x= 5
Daję 20 punktów:)


Odpowiedź :

a) 5x + 3y + 7 - 6x + 7y = -x + 10y +7

podstawiamy wartości podane w zad.

-x +10y+7 = -5+ 10 * (-0,4) +7 = -5 + -4 +7 = -2

Odpowiedź:

Okej to tak redukcja wyrazów podobnych 5x+ (-6x)= (- x )

3y + 7y=10 y

Działania wyglda tak: -x+10y+7=

Podstawiamy więc = (-5)+ (-4) +7=(-2)

Te -4 powstało ponieważ pomnozylismy -0,4 razy 10

Szczegółowe wyjaśnienie:

Powyżej mam nadzieję że Ci pomogłam:3