Zredukuj wyrazy podobne.
a) 5x – x + 2x
b) a – 2a +a
c) 3z – 52+z
d) -2k + k - 3k
e) -k+k-k
f) m +3m-1



Jak to zrobic potrzebuje na już ​


Zredukuj Wyrazy Podobnea 5x X 2xb A 2a Ac 3z 52zd 2k K 3ke Kkkf M 3m1Jak To Zrobic Potrzebuje Na Już class=

Odpowiedź :

prosze bardzo
........................
Zobacz obrazek BIEREXANAX2115XD

a) 5x - x + 2x = 4x + 2x = 6x

b) a - 2a + a = -a + a = 0

c) 3z - 5z + z = -2z + z = -z

d) -2k + k - 3k = -k - 3k = -4k

e) -k + k - k =0 - k = -k

f) tutaj inaczej wysłałaś w załączniku, a inaczej napisałaś, więc napiszę na dwa sposoby:

m + 3m - m = 4m - m = 3m

m + 3m - 1 = 4m - 1