(x-3)²-7<(2x-1)² rozwiąż nierówność ​

Odpowiedź :

Odpowiedź:

(x - 3)² - 7 < (2x - 1)²

x² - 6x + 9 - 7 < 4x² - 4x + 1

x² - 6x + 2 < 4x² - 4x + 1

x² - 4x² - 6x + 4x + 2 - 1 < 0

- 3x² - 2x + 1 < 0

a = - 3 , b = - 2 , c = 1

Δ = b² - 4ac = (- 2)² - 4 * (- 3) * 1 = 4 + 12 = 16

√Δ = √16 = 4

x₁ = ( - b - √Δ)/2a = (2 - 4)/(- 6) = - 2/(- 6) = 2/6 = 1/3

x₂ = (- b + √Δ)/2a = (2 + 4)/(- 6) = 6/(- 6) = - 1

a < 0 więc ramiona paraboli skierowane do dołu ; wartości mniejsze od 0 znajdują się pod osią OX

x ∈ (- ∞ , - 1 ) ∪ ( 1/3 , + ∞ )

Odpowiedź:Rozwiązanie w załączniku

Szczegółowe wyjaśnienie:

Zobacz obrazek Mkakrhkoc