Odpowiedź:
Szczegółowe wyjaśnienie:
Funkcja wykładnicza [tex]y=a^x[/tex] gdzie a>0 i a≠1 ma ZW=(0, +∞)
Funkcja [tex]2^x[/tex] ma ZW=(0, +∞)
funkcja [tex]2^x[/tex] przesuwa się w lewo o 2 jednostki i powstaje [tex]2^{x+2}[/tex] więc wciąż ZW=(0, ∞)
następnie funkcja [tex]2^{x+2}[/tex] przesuwa się o 1 jednostkę w dół i powstaje [tex]2^{x+2}-1[/tex]tak więc teraz ZW=(-1, ∞)
potem funkcja [tex]2^{x+2}-1[/tex] jest w wartości bezwzględnej [tex]|2^{x+2}-1|[/tex] tak więc wszystko co było pod osią Ox odbija się nad nią i masz ZW=<0, ∞)
w ostatnim kroku funkcja [tex]|2^{x+2}-1|[/tex] przesuwa się znów o 3 jednostki w dół i powstaje funkcja [tex]|2^{x+2}-1| -3[/tex] tak więc ZW=<-3, ∞)