Odpowiedź :
Odpowiedź:
Szczegółowe wyjaśnienie:
to z własności ciągów:
arytmetycznego [tex]a_n=\frac{a_{n-1}+a_{n+1}}{2}[/tex]
geometrycznego [tex]a^2_n=a_{n-1}*a_{n+1}[/tex]
Odpowiedź:
jeśli mamy :
a₁=2
a₂=4
a₃=6
4=(2+6):2
jest to wzór na drugi wyraz ciągu arytmetycznego,czyli:
a₂=(a₁+a₃)/2 ,czyli środkowy wyraz ciągu arytmetycznego jest równy średniej arytmetycznej wyrazów skrajnych
jeśli mamy:
4²=2*6
w ciągu geometrycznym ,wyraz kwadrat wyrazu drugiego jest równy iloczynowi wyrazów pierszego i trzeciego
Szczegółowe wyjaśnienie: