Odpowiedź :
Odpowiedź:
Z rozwiązywania deltą
Szczegółowe wyjaśnienie:
[tex]\Delta = b^2-4ac=5^2-4*6*1=25-24\\[/tex]
i teraz podstawiamy to do wzoru:
[tex]x=\frac{-b\pm \sqrt{\Delta}}{2}[/tex]
i wychodzi to co po przekształceniu.
PS. łatwiej zwinąć można to równanie do (x+3)(x+2)=0, i wtedy 2 rozwiązania od razu się narzucają :)
To jest równanie kwadratowe. Takie równania można rozwiązywać za pomocą delty Δ.
Równanie kwadratowe doprowadzamy do postaci: ax^2+bx+c=0
Wtedy Δ=b^2-4ac.
Gdy:
Δ>0, to są dwa rozwiązania, czyli x może przyjąć dwie wartości.
wtedy x1=(-b-pierw{Δ})/2a i x2=(-b+pierw{Δ})/2a
Δ=0, jest jedno rozwiązanie, czyli x ma tylko jedną wartość.
wtedy x=-b/2a
Δ<0, brak rozwiązań, czyli nie istnieje taki x, który spełniłby to równanie, więc równanie jest sprzeczne
W tym przypadku:
Δ=25-4*1*6=25-24 (na potrzeby tego przykładu nie obliczam do końca)
Widać, że Δ>0, czyli istnieją dwa rozwiązania.
Proszę zauważyć, że różnicą w obliczaniu x1 i x2 jest znak przed pierw{Δ}, bo raz jest minus a raz plus.
Stąd wzięło się x=(-5-/+pierw{25-24})/2