Opuść nawiasy i ustal, czy wynik działania będzie liczbą dodatnią czy ujemną, a następnie oblicz wartość wyrażenia.

a) -12+(-18) =
b) -4-7 =
c) -8-(-3) =
d) -(-3)+(-5) =
e) -(-2)-(-14) =
f) 5 i trzy piąte + ( -7,4 ) =
g) -12 i dwie trzecie + (-5 i jedna druga ) =
h) -4,3-(- 6 i jedna piąta ) =
i) ( jedna szósta) - ( - jedna trzecia ) =


Jeden i jedna trzecia to w książce wygląda tak :
1
_ na pewno wiecie xD
3
Pisałam tak bo nie wiem jak napisać tutaj pod kreską :)

Dam naj, za 1 dobrą odp ;>


Odpowiedź :

a)-30
b)-11
c - 5
d - 2

xd itd przeciez to prosteee xd!
a=30
b=11
c=-5
d=-2
e=16
f=-1,8
-30
-11
-5
-2
16
-1,8
-----------
----------
2,1
0,5


chyba dobrze