Odpowiedź :
n²+n-7+3n²-n-9-n+16 dla n=-½
13x-2y+7-9x+y-4+x-3 dla x=0,2 y=-1
Zamieniłem sobie na ułamki dziesiętne. Tak mi będzie łatwiej.
n2+n-7+3n2-n-9-n+16 = 0,25 -7,5 +0,75 +0,5 - 9 +16 = 1
13x-2y+7-9x+y-4+x-3 = 2,6+2+7-1,8-1-4+0,2-3 = 2
Kalkulator masz w Start/Uruchom/ i wpisz calc
Nic prostrzego niema :D jak podstawianie gotowych liczb za niewiadome ;) POZDRAWIAM!:P
13x-2y+7-9x+y-4+x-3 dla x=0,2 y=-1
Zamieniłem sobie na ułamki dziesiętne. Tak mi będzie łatwiej.
n2+n-7+3n2-n-9-n+16 = 0,25 -7,5 +0,75 +0,5 - 9 +16 = 1
13x-2y+7-9x+y-4+x-3 = 2,6+2+7-1,8-1-4+0,2-3 = 2
Kalkulator masz w Start/Uruchom/ i wpisz calc
Nic prostrzego niema :D jak podstawianie gotowych liczb za niewiadome ;) POZDRAWIAM!:P
n²+n-7+3n²-n-9-n+16 dla n=-½
(-½)²+ (-½)-7+3*(-½)²-(-½)-9-(-½)+16= ¼+(-½)-7+(3*¼)-(-½)+16= ¼ + (-2/4)-7 +12/4-(-2/4)+16=(-¼)-10-(-2/4) +16= -10 i 3/4 +16= 5¼
13x-2y+7-9x+y-4+x-3 dla x=0,2 y=-1
(13*0)-(2*(-1))+7-(9*0)+ (-1)-4+0-3= 13- (-2)+7-0+(-1)-4-3= 13-3=10
(-½)²+ (-½)-7+3*(-½)²-(-½)-9-(-½)+16= ¼+(-½)-7+(3*¼)-(-½)+16= ¼ + (-2/4)-7 +12/4-(-2/4)+16=(-¼)-10-(-2/4) +16= -10 i 3/4 +16= 5¼
13x-2y+7-9x+y-4+x-3 dla x=0,2 y=-1
(13*0)-(2*(-1))+7-(9*0)+ (-1)-4+0-3= 13- (-2)+7-0+(-1)-4-3= 13-3=10