Odpowiedź :
a]=6,2-4,3+3,8-5,7+8=8 ,,,,,,,b] = -4,8+1,2-7,3+4,5+6= -0,4,,,,c]= -28,2-39,2+41,6+33,4=7,6
Wydaje mi się, że jest dobrze, ale jak coś to sorry ..
a) -1 ×(-6,2 + 4,3 - 3,8 + 5,7 - 8)=
(Redukuje wyrazy (liczby) z nawiasu)
=-1x(-8)=8x
lub
=6,2x-4,3x+3,8x-5,7x+8x=
(Ale to się i tak redukuje czyli wychodzi:)
=8x
b)-1×(4,8 - 1,2 + 7,3 - 4,5 - 6)=
(Redukuje wyrazy (liczby) z nawiasu)
=-1x " 0,4=-0,4x
lub
=-4,8x+1,2x-7,3x+4,5x+6x=
(Ale to się i tak redukuje czyli wychodzi:)
=0,4x
C)-2 ×(14,1 + 19,6 - 20,8 - 16,7)=
(Redukuje wyrazy (liczby) z nawiasu)
=-2x(-3,8)=7,6x
lub
=-28,2x-39,2x+41,6x+33,4x=
(Ale to się i tak redukuje czyli wychodzi:)
=-67,4x+75x=7,6x
" to mnożenie .
a) -1 ×(-6,2 + 4,3 - 3,8 + 5,7 - 8)=
(Redukuje wyrazy (liczby) z nawiasu)
=-1x(-8)=8x
lub
=6,2x-4,3x+3,8x-5,7x+8x=
(Ale to się i tak redukuje czyli wychodzi:)
=8x
b)-1×(4,8 - 1,2 + 7,3 - 4,5 - 6)=
(Redukuje wyrazy (liczby) z nawiasu)
=-1x " 0,4=-0,4x
lub
=-4,8x+1,2x-7,3x+4,5x+6x=
(Ale to się i tak redukuje czyli wychodzi:)
=0,4x
C)-2 ×(14,1 + 19,6 - 20,8 - 16,7)=
(Redukuje wyrazy (liczby) z nawiasu)
=-2x(-3,8)=7,6x
lub
=-28,2x-39,2x+41,6x+33,4x=
(Ale to się i tak redukuje czyli wychodzi:)
=-67,4x+75x=7,6x
" to mnożenie .
a) -1 ×(-6,2 + 4,3 - 3,8 + 5,7 - 8)=-1x * (-8)=8x
b)-1×(4,8 - 1,2 + 7,3 - 4,5 - 6)=-1x * 0,4=-0,4x
c)-2 ×(14,1 + 19,6 - 20,8 - 16,7)=-2x * (-3,8)=7,6x
b)-1×(4,8 - 1,2 + 7,3 - 4,5 - 6)=-1x * 0,4=-0,4x
c)-2 ×(14,1 + 19,6 - 20,8 - 16,7)=-2x * (-3,8)=7,6x