Odpowiedź :
a (-3.-3) b(3, -1) c(1.5)
y=ax+b
-3=-3a+b
-1=3a+b/*-1
-3=-3a+b
1=-3a-b
= -2=-6a
a=-2/-6
a=1/3
b=-2
y=1/3a-2 równanie prostej ab
i z kazda inna prosta tez trzeba tak samo zorbic tlyko uzyc innych x i y ... trzeba pamietac ze najlepiej narysowac rysunek
y=ax+b
-3=-3a+b
-1=3a+b/*-1
-3=-3a+b
1=-3a-b
= -2=-6a
a=-2/-6
a=1/3
b=-2
y=1/3a-2 równanie prostej ab
i z kazda inna prosta tez trzeba tak samo zorbic tlyko uzyc innych x i y ... trzeba pamietac ze najlepiej narysowac rysunek
A=(-3,-3)
B=(3,-1)
C=(1,5)
AB=[6,2]
AC=[4,8]
BC=[-2,6]
|AB|=√6²+2²
|AB|=√36+4
|AB|=√40 = 2√10
|BC|=√(-2)²+6²
|BC|=√4+36 = √40
|BC|=2√10
|AC|=√4²+8²
|AC|=√16+64 = √80
|AC|=4√5
B=(3,-1)
C=(1,5)
AB=[6,2]
AC=[4,8]
BC=[-2,6]
|AB|=√6²+2²
|AB|=√36+4
|AB|=√40 = 2√10
|BC|=√(-2)²+6²
|BC|=√4+36 = √40
|BC|=2√10
|AC|=√4²+8²
|AC|=√16+64 = √80
|AC|=4√5