Odpowiedź :
(x³+5x²+4x-4):(x+2)= (x²+3x-2)
(2x do piątej+5x do czwartej-3x³):(x+3) =(2x⁴-x³)
(2x do piątej+5x do czwartej-3x³):(x+3) =(2x⁴-x³)
a) (x³+5x²+4x-4):(x+2)=x4+5x³+4x²-4x+2x³+10x²+8x-8= x4+ 7x³+14x²+4x-8
[x4 - do potęgi 4]
b) (2x do piątej+5x do czwartej-3x³):(x+3)=2xdo szóstej+6xdo piątej+5xdo piątej+15xdo czwartej-3xdo czwartej -9x³=2x do szóstej+ 11xdo piątej +12x do czwartej.
[x4 - do potęgi 4]
b) (2x do piątej+5x do czwartej-3x³):(x+3)=2xdo szóstej+6xdo piątej+5xdo piątej+15xdo czwartej-3xdo czwartej -9x³=2x do szóstej+ 11xdo piątej +12x do czwartej.
`
a).(x³+5x²+4x-4):(x+2)= (x²+3x-2)
b).(2x do piątej+5x do czwartej-3x³):(x+3) =(2x⁴-x³)
a).(x³+5x²+4x-4):(x+2)= (x²+3x-2)
b).(2x do piątej+5x do czwartej-3x³):(x+3) =(2x⁴-x³)