Odpowiedź :
a) x + 2y = 2 / -2y
2x - y = 1
x= 2 - 2y
2(2 - 2y) - y = 1
x = 2 - 2y
4 - 4y - y = 1
x = 2 - 2y
4 - 5y = 1 / -4
x = 2 - 2y
-5y = -3 / ÷(-5)
x = 2 - 2y
y = 3/5
x = 2 - 2 × 3/5
y = 3/5
x = 2 - 6/5
y = 3/5
x = 0,8
y = 0,6
b)
x+4y=-2 / -(4y)
3x-8y=10
x = -2 - 4y
3 (-2 - 4y) - 8y = 10
x = -2 - 4y
-6 - 12y - 8y = 10
x = -2 - 4y
-6 - 20y = 10 / +6
x = -2 - 4y
-20y = 16 /÷ (-20)
x = -2 - 4y
y = -0,8
x = -2 - 4 × (-0,8)
y = -0,8
x = -2 + 3,2
y = -0,8
x = 1,2
y = -0,8
c)
x-2y = 3 / + (2y)
-2x+y = 0
x = 3 + 2y
-2(3 + 2y) + y = 0
x = 3 + 2y
-6 - 4y + y = 0
x = 3 + 2y
-6 - 3y = 0 /+6
x = 3 + 2y
-3y = 6 / ÷ (-3)
x = 3 + 2y
y = -2
x = 3 + 2 × (-2)
y = -2
x = 3 - 4
y= - 2
x = -1
y = -2
d)
2x+3y = 14 / -(3y)
3x-2y = 8
2x = 14 - 3y /÷2
3x - 2y = 8
x = 14 - 3y/2
3 × (14 - 3y)/2 - 2y = 8 (tu jest 14 odjąć 3y i to wszystko nad dwa)
x = 14 - 3y/2
(42 - 9y)/2 - 2y = 8 /× 2
x = 14 - 3y/2
42 - 9y - 4y = 16 (wcześniej pomnożyłam obie strony przez dwa [wszystko przez dwa] dlatego mi się kreska ułamkowa skróciła)
x = 14 - 3y/2
42 - 13y = 16 / - 42
x = 14 - 3y/2
-13y = -26 / ÷ (-13)
x = 14 - 3y/2
y = 2
x = 14 - (3 × 2) / 2
y = 2
x = 14 - 6/2
y = 2
x = 14 - 3
y = 2
x = 1
y = 2
e)
½x-2y=8 / +2y
2x+5y=6
1/2x = 8 + 2y /×2
2x + 5y = 6
x = (8 + 2y) ×2
2x + 5y = 6
x = 16 + 4y
2(16 + 4y) + 5y = 6
x = 16 + 4y
32 + 8y + 5y = 6
x = 16 + 4y
32 + 13y = 6 / -32
x = 16 + 4y
13y = -26 / ÷ 13
x = 16 + 4y
y = -2
x = 16 + 4 × (-2)
y = -2
x = 16 - 8
y = -2
x = 8
y = -2
f)
½x-¾y=0 / + (3/4y)
⅔x+1¼y=9
½x = ¾y / ×2
⅔x+1¼y = 9
x = 1½y
⅔(1½y) + 1¼y = 9
x = 1½y
1 + 1¼y = 9 / -1
x = 1½y
1¼y = 8 / ÷(1¼)
x = 1½y
y = 6⅖
x = 1½ × 6⅖
y = 6⅖
x= 9 3/5
y = 6⅖
g)
2x+4y=1⅔ / -4y
6x+3y=1¼
2x = 1⅔ - 4y / × ½
6x+3y=1¼
x= 5/6 - 2y
6 (5/6 - 2y) + 3y = 1¼
x= 5/6 - 2y
5 - 12y + 3 = 1¼
x= 5/6 - 2y
5 - 9y = 1¼ / -5
x= 5/6 - 2y
-9y = - 3¾ /÷ (-9)
x= 5/6 - 2y
y = - (5/12)
x = 5/6 - 2 × 5/12
y = - (5/12)
x = 5/6 - 5/6
y = - (5/12)
x = 0
y = - (5/12)
2x - y = 1
x= 2 - 2y
2(2 - 2y) - y = 1
x = 2 - 2y
4 - 4y - y = 1
x = 2 - 2y
4 - 5y = 1 / -4
x = 2 - 2y
-5y = -3 / ÷(-5)
x = 2 - 2y
y = 3/5
x = 2 - 2 × 3/5
y = 3/5
x = 2 - 6/5
y = 3/5
x = 0,8
y = 0,6
b)
x+4y=-2 / -(4y)
3x-8y=10
x = -2 - 4y
3 (-2 - 4y) - 8y = 10
x = -2 - 4y
-6 - 12y - 8y = 10
x = -2 - 4y
-6 - 20y = 10 / +6
x = -2 - 4y
-20y = 16 /÷ (-20)
x = -2 - 4y
y = -0,8
x = -2 - 4 × (-0,8)
y = -0,8
x = -2 + 3,2
y = -0,8
x = 1,2
y = -0,8
c)
x-2y = 3 / + (2y)
-2x+y = 0
x = 3 + 2y
-2(3 + 2y) + y = 0
x = 3 + 2y
-6 - 4y + y = 0
x = 3 + 2y
-6 - 3y = 0 /+6
x = 3 + 2y
-3y = 6 / ÷ (-3)
x = 3 + 2y
y = -2
x = 3 + 2 × (-2)
y = -2
x = 3 - 4
y= - 2
x = -1
y = -2
d)
2x+3y = 14 / -(3y)
3x-2y = 8
2x = 14 - 3y /÷2
3x - 2y = 8
x = 14 - 3y/2
3 × (14 - 3y)/2 - 2y = 8 (tu jest 14 odjąć 3y i to wszystko nad dwa)
x = 14 - 3y/2
(42 - 9y)/2 - 2y = 8 /× 2
x = 14 - 3y/2
42 - 9y - 4y = 16 (wcześniej pomnożyłam obie strony przez dwa [wszystko przez dwa] dlatego mi się kreska ułamkowa skróciła)
x = 14 - 3y/2
42 - 13y = 16 / - 42
x = 14 - 3y/2
-13y = -26 / ÷ (-13)
x = 14 - 3y/2
y = 2
x = 14 - (3 × 2) / 2
y = 2
x = 14 - 6/2
y = 2
x = 14 - 3
y = 2
x = 1
y = 2
e)
½x-2y=8 / +2y
2x+5y=6
1/2x = 8 + 2y /×2
2x + 5y = 6
x = (8 + 2y) ×2
2x + 5y = 6
x = 16 + 4y
2(16 + 4y) + 5y = 6
x = 16 + 4y
32 + 8y + 5y = 6
x = 16 + 4y
32 + 13y = 6 / -32
x = 16 + 4y
13y = -26 / ÷ 13
x = 16 + 4y
y = -2
x = 16 + 4 × (-2)
y = -2
x = 16 - 8
y = -2
x = 8
y = -2
f)
½x-¾y=0 / + (3/4y)
⅔x+1¼y=9
½x = ¾y / ×2
⅔x+1¼y = 9
x = 1½y
⅔(1½y) + 1¼y = 9
x = 1½y
1 + 1¼y = 9 / -1
x = 1½y
1¼y = 8 / ÷(1¼)
x = 1½y
y = 6⅖
x = 1½ × 6⅖
y = 6⅖
x= 9 3/5
y = 6⅖
g)
2x+4y=1⅔ / -4y
6x+3y=1¼
2x = 1⅔ - 4y / × ½
6x+3y=1¼
x= 5/6 - 2y
6 (5/6 - 2y) + 3y = 1¼
x= 5/6 - 2y
5 - 12y + 3 = 1¼
x= 5/6 - 2y
5 - 9y = 1¼ / -5
x= 5/6 - 2y
-9y = - 3¾ /÷ (-9)
x= 5/6 - 2y
y = - (5/12)
x = 5/6 - 2 × 5/12
y = - (5/12)
x = 5/6 - 5/6
y = - (5/12)
x = 0
y = - (5/12)
a) (klamerka) x+2y=-2
2x-y=1
x+2y=-2
2x-y=1
x=-2-2y
2(-2-2y)-y=1
x=-2-2y
-4-4y-y=1
x=-2-2y
-4-5y=1
x=-2-2y
-5y=5 / : (-5)
x=-2-2y
y=-1
x=-2-2*(-1)
y=-1
x=-2+2
y=-1
x=0
y=-1
b) (klamerka) x+4y=-2
3x-8y=10
x+4y=-2
3x-8y=10
x=-2-4y
3(-2-4y)-8y=10
x=-2-4y
-6-12y-8y=10
x=-2-4y
-6-20y=10
x=-2-4y
-20y=16 /: (-20)
x=-2-4y
y=-0,8
x=-2-4*(-0,8)
y=-0,8
x=-2+3,2
y=-0,8
x=1,2
y=-,08
c) (klamerka) x-2y=3
-2x+y=0
x-2y=3
-2x+y=0
x=3+2y
-2(3+2y)+y=0
x=3+2y
-6-4y+y=0
x=3+2y
-3y=6 /:(-3)
x=3+2y
y=-2
x=3+2*(-2)
y=-2
x=3-4
y=-2
x=-1
y=-2
d) (klamerka) 2x+3y=14
3x-2y=8
2x+3y=14 /:2
3x-2y=8
x+1,5y=7
3x-2y=8
x=7-1,5y
3(7-1,5y)-2y=8
x=7-1,5y
21-4,5y-2y=8
x=7-1,5y
-6,5y=-13 /:(-6,5)
x=7-1,5y
y=2
x=7-1,5*2
y=2
x=7-3
y=2
x=4
y=2
e) (klamerka) ½x-2y=8
2x+5y=6
½x-2y=8 /*2
2x+5y=6
x-4y=16
2x+5y=6
x=16+4y
2(16+4y)+5y=6
x=16+4y
32+8y+5y=6
x=16+4y
13y=38 /:13
x=16+4y
y=38/13
x=16+4*38/13
y=38/13
x=16+152/13
y=38/13
x=27 10/13
y=38/13
f) (klamerka) ½x-¾y=0
⅔x+1¼y=9
½x-¾y=0 /*2
⅔x+1¼y=9
x-1½y=0
⅔x+1¼y=9
x=1½y
⅔*1½y+1¼y=9
x=1½y
1y+1¼y=9
x=1½y
2¼y=9 /:2¼
x=1½y
y=4
x=1½*4
y=4
x=6
y=4
g) (klamerka) 2x+4y=1⅔
6x+3y=1¼
2x+4y=1⅔ /*2
6x+3y=1¼
x+2y=5/6
6x+3y=1¼
x=5/6-2y
6x+3y=1¼
x=5/6-2y
6(5/6-2y)+3y=1¼
x=5/6-2y
5-12y+3y=1¼
x=5/6-2y
-9y= -3 3/4 /(-9)
x=5/6-2y
y=5/12
x=5/6-2*5/12
y=5/12
x=5/6-5/6
y=5/12
x=0
y=5/12
2x-y=1
x+2y=-2
2x-y=1
x=-2-2y
2(-2-2y)-y=1
x=-2-2y
-4-4y-y=1
x=-2-2y
-4-5y=1
x=-2-2y
-5y=5 / : (-5)
x=-2-2y
y=-1
x=-2-2*(-1)
y=-1
x=-2+2
y=-1
x=0
y=-1
b) (klamerka) x+4y=-2
3x-8y=10
x+4y=-2
3x-8y=10
x=-2-4y
3(-2-4y)-8y=10
x=-2-4y
-6-12y-8y=10
x=-2-4y
-6-20y=10
x=-2-4y
-20y=16 /: (-20)
x=-2-4y
y=-0,8
x=-2-4*(-0,8)
y=-0,8
x=-2+3,2
y=-0,8
x=1,2
y=-,08
c) (klamerka) x-2y=3
-2x+y=0
x-2y=3
-2x+y=0
x=3+2y
-2(3+2y)+y=0
x=3+2y
-6-4y+y=0
x=3+2y
-3y=6 /:(-3)
x=3+2y
y=-2
x=3+2*(-2)
y=-2
x=3-4
y=-2
x=-1
y=-2
d) (klamerka) 2x+3y=14
3x-2y=8
2x+3y=14 /:2
3x-2y=8
x+1,5y=7
3x-2y=8
x=7-1,5y
3(7-1,5y)-2y=8
x=7-1,5y
21-4,5y-2y=8
x=7-1,5y
-6,5y=-13 /:(-6,5)
x=7-1,5y
y=2
x=7-1,5*2
y=2
x=7-3
y=2
x=4
y=2
e) (klamerka) ½x-2y=8
2x+5y=6
½x-2y=8 /*2
2x+5y=6
x-4y=16
2x+5y=6
x=16+4y
2(16+4y)+5y=6
x=16+4y
32+8y+5y=6
x=16+4y
13y=38 /:13
x=16+4y
y=38/13
x=16+4*38/13
y=38/13
x=16+152/13
y=38/13
x=27 10/13
y=38/13
f) (klamerka) ½x-¾y=0
⅔x+1¼y=9
½x-¾y=0 /*2
⅔x+1¼y=9
x-1½y=0
⅔x+1¼y=9
x=1½y
⅔*1½y+1¼y=9
x=1½y
1y+1¼y=9
x=1½y
2¼y=9 /:2¼
x=1½y
y=4
x=1½*4
y=4
x=6
y=4
g) (klamerka) 2x+4y=1⅔
6x+3y=1¼
2x+4y=1⅔ /*2
6x+3y=1¼
x+2y=5/6
6x+3y=1¼
x=5/6-2y
6x+3y=1¼
x=5/6-2y
6(5/6-2y)+3y=1¼
x=5/6-2y
5-12y+3y=1¼
x=5/6-2y
-9y= -3 3/4 /(-9)
x=5/6-2y
y=5/12
x=5/6-2*5/12
y=5/12
x=5/6-5/6
y=5/12
x=0
y=5/12