Witam .
Proszę o przekształcenie tego wzoru tak , aby wyznaczyć z niego r₂ :


(9*10⁻³)/r₁² = (3*10⁻³)/r₂ ²



Prawidłowy wynik :
r₂= r₁/ √3




Pierwsza osoba dostaje 'najlepsze rozwiązanie' ( jeśli bdzie poprawne )


Odpowiedź :

9*10⁻³)/r₁² = (3*10⁻³)/r₂ ²
mnożymy na krzyż


r₁²*(3*10⁻³)=r₂²*(9*10⁻³) || /(9*10⁻³)

(r₁²*3*10⁻³)/(9*10⁻³)=r₂ ² || 10⁻³ skraca się, 3 i 9 się skraca

r₂ ²=r₁²/3 ||√
r₂ =r₁/√3
(9*10⁻³)/r₁² = (3*10⁻³)/r₂ ²


r₂ ²*(9*10⁻³)=r₁²*(3*10⁻³)

r₂ ²=[r₁²*(3*10⁻³)]/(9*10⁻³)

r₂ ²=r₁²*1/3

r₂ =r₁/ √3