Stan początkowy:
x - liczba członków Przyszłości
3x- liczba członków Przeszłości
Pierwsza zmiana:
x+5 - liczba członków Przyszłości
3x-5 - liczba członków Przeszłości
Druga zmiana:
x+5-2 - liczba członków Przyszłości
3x-5+2+5 - liczba członków Przeszłości
Po drugiej zmianie Przeszłość jest dwa razy liczniejsza niz Przyszłość , czyli:
3x-5+2+5=2*(x+5-2)
3x+2=2*(x+3)
3x+2=2x+6
3x-2x=6-2
x=4 - liczba członków Przyszłości przed zmianami
Liczba członków Przeszłości po zmianach:
3x-5+2+5=3*4+2=14
Odp. Obecnie do Przeszłości należy 14 osób
voila!