Odpowiedź :
p (kuli początkowy)=m*V=1 kg *0 m/s=0kg*m/s
p (pocisku początkowy)=m*V= 0,005 kg*500m/s=2,5 kg*m/s
p(pocisku końcowy)=m*V=0,005 kg*150m/s=0,75 kg*m/s
2,5kg*m/s -0,75kg*m/s=1,75kg*m/s
p=m*V
1,75 kg*m/s=1kg*V
V=1,75 m/s
p (pocisku początkowy)=m*V= 0,005 kg*500m/s=2,5 kg*m/s
p(pocisku końcowy)=m*V=0,005 kg*150m/s=0,75 kg*m/s
2,5kg*m/s -0,75kg*m/s=1,75kg*m/s
p=m*V
1,75 kg*m/s=1kg*V
V=1,75 m/s
Odpowiedź:
[tex]V_k=1,75\frac{m}{s}[/tex]
Wyjaśnienie:
[tex]m_1=1kg[/tex]
[tex]V_1=0\frac{m}{s}[/tex] → kula spoczywa
[tex]m_2=5g=0,005kg[/tex]
[tex]V_p_1=500\frac{m}{s}[/tex]
[tex]V_p_2=150\frac{m}{s}[/tex]
[tex]szukane:V_k[/tex]
korzystamy z zasady zachowania pędu : pęd przed zderzeniem = pęd po zderzeniu ( k= kula; p = pocisk)
[tex]p_k+p_p=p_k+p_p[/tex]
[tex]m_1*V_1+m_2V_p_1=m_1V_k+m_2V_p_2[/tex]
[tex]m_1V_k=m_1*V_1+m_2V_p_1-m_2*V_k_2[/tex]
[tex]V_k=\frac{m_1V_1+m_2V_p_1-m_2V_p_2}{m_1}[/tex]
[tex]V_k=\frac{1kg*0\frac{m}{s}+0,005kg*500\frac{m}{s}-0,005*150\frac{m}{s} }{1kg}[/tex]
[tex]V_k=\frac{0+2,5kg*\frac{m}{s}-0,75kg*\frac{m}{s} }{1kg}=1,75\frac{m}{s}[/tex]