Odpowiedź :
Zadanie 1
Tresc zadnaia zpisujemy w postani równosci
(a^2)/2 + 3 = ((a-2)^2)/2
Wymnażamy ze wzoru skróconego mnożenia
(a^2)/2 +3 = [a^2-4a+4]/2
(a^2)/2 +3 = (a^2)/2-2a+2
Przenosząc na jedna strone
(a^2)/2 +3 - (a^2)/2+2a-2=0
1+2a=0
2a=-1 czyli a=-1/2
Zadanie 2
(x+√2)² - (x- √2)(x+ √2)- 2(x √2 + 1)
korzystając ze wzorów skróconego mnozenia otrzymujemy
(x²+2√2x+2)-(x²-2)-(2 √2 x+ 2)
Opuszcamy nawiasy
x²+2√2x+2-x²+2-2 √2 x- 2=2
w otzrymanym wuniku nie występuje x wiec wartosc wyrazenia nie zalezy od x
Zadanie 3
(a+b)²= (-a - b)²
Najpier wymnązamy lewą strone
(a+b)²=a²+2ab+b²
Następnie prawą stronę
(-a - b)²=(-a)²+2(-a)(-b)+(-b)²=a²+2ab+b²
Tak wiec prawa strona równa sie lepiej stonie
Równośc jest prawdziwa dla dowolnych a i b
;)
Tresc zadnaia zpisujemy w postani równosci
(a^2)/2 + 3 = ((a-2)^2)/2
Wymnażamy ze wzoru skróconego mnożenia
(a^2)/2 +3 = [a^2-4a+4]/2
(a^2)/2 +3 = (a^2)/2-2a+2
Przenosząc na jedna strone
(a^2)/2 +3 - (a^2)/2+2a-2=0
1+2a=0
2a=-1 czyli a=-1/2
Zadanie 2
(x+√2)² - (x- √2)(x+ √2)- 2(x √2 + 1)
korzystając ze wzorów skróconego mnozenia otrzymujemy
(x²+2√2x+2)-(x²-2)-(2 √2 x+ 2)
Opuszcamy nawiasy
x²+2√2x+2-x²+2-2 √2 x- 2=2
w otzrymanym wuniku nie występuje x wiec wartosc wyrazenia nie zalezy od x
Zadanie 3
(a+b)²= (-a - b)²
Najpier wymnązamy lewą strone
(a+b)²=a²+2ab+b²
Następnie prawą stronę
(-a - b)²=(-a)²+2(-a)(-b)+(-b)²=a²+2ab+b²
Tak wiec prawa strona równa sie lepiej stonie
Równośc jest prawdziwa dla dowolnych a i b
;)