Odpowiedź :
(3x-1)(4x+5)=(4x+5)(2x-1) obustronnie dzielimy przez(4x+5)
3x-1=2x-1
3x-2x=-1+1
x=0
3x-1=2x-1
3x-2x=-1+1
x=0
(3x-1)(4x+5)=(4x+5)(2x-1)
12x+15x+-4x-5=8x-4x+10x-5x
12x+15x-4x-8x+4x-10x=-5+5
9x=0
x=0
jezeli nie wiesz o co chodzi z wyjsciem z nawiasu to juz ci mowie :D
mnozymy pierwszy nawias przez drugi np (3x-1)(4x+5) to mnozymy 3x*4x 3x*5 i -1*4x -1*5 = 12x + 15x - 4x - 5
12x+15x+-4x-5=8x-4x+10x-5x
12x+15x-4x-8x+4x-10x=-5+5
9x=0
x=0
jezeli nie wiesz o co chodzi z wyjsciem z nawiasu to juz ci mowie :D
mnozymy pierwszy nawias przez drugi np (3x-1)(4x+5) to mnozymy 3x*4x 3x*5 i -1*4x -1*5 = 12x + 15x - 4x - 5