Odpowiedź :
zad.1
Pp=3cm * 2cm = 6cm²
2Pp= 2 * 6 cm = 12 cm²
H = 7cm
Ppb = 2 * (7*3) + 2 * (7*4) = 41cm² + 56 cm² = 97 cm²
Ppc = 12cm² + 97cm² = 109cm²
Odp. Pole powierzchni całkowitej wynosi 109 cm²
zad.2
Pp= 42cm²
H= 9cm
V=Pp*H
V=42cm² * 9cm = 378cm do potęgi 3
Pp=3cm * 2cm = 6cm²
2Pp= 2 * 6 cm = 12 cm²
H = 7cm
Ppb = 2 * (7*3) + 2 * (7*4) = 41cm² + 56 cm² = 97 cm²
Ppc = 12cm² + 97cm² = 109cm²
Odp. Pole powierzchni całkowitej wynosi 109 cm²
zad.2
Pp= 42cm²
H= 9cm
V=Pp*H
V=42cm² * 9cm = 378cm do potęgi 3
zad 1
Pc = 2Pp + Pb
Na początku obliczmy pole podstawy. Podstawą jest rąb. Mając podaną dł. boku i wysokość mozemy skorzystać ze wzoru na pole rąbu : P = a *h Tak więc
P = 3 * 2 = 6cm²
W graniastosłupie mamy 2 podstawy a więc
Pp = 2 * 6 = 12cm²
Następnie obliczmy pole powierzchni bocznej. Wysokośc w granistosłupie to krawędz boczna.Czyli Pole powierzchni bocznej to będzie pole 4 prostokątów o wymiarach 3 cm i 7 cm więc
Pb = 4 * 3 * 7 = 84cm²
Pc = 12 cm² + 84cm² = 96cm²
Odp. Pole całkowite tego graniastosłupu wynosi 36cm²
zad 2
Wzór na objętośc w graniastosłupię to
V = Pp * H
H = 9cm
V = 42 * 9 = 378cm³
Odp. Objętość togo graniastosłupa wynosi 378cm³
Pc = 2Pp + Pb
Na początku obliczmy pole podstawy. Podstawą jest rąb. Mając podaną dł. boku i wysokość mozemy skorzystać ze wzoru na pole rąbu : P = a *h Tak więc
P = 3 * 2 = 6cm²
W graniastosłupie mamy 2 podstawy a więc
Pp = 2 * 6 = 12cm²
Następnie obliczmy pole powierzchni bocznej. Wysokośc w granistosłupie to krawędz boczna.Czyli Pole powierzchni bocznej to będzie pole 4 prostokątów o wymiarach 3 cm i 7 cm więc
Pb = 4 * 3 * 7 = 84cm²
Pc = 12 cm² + 84cm² = 96cm²
Odp. Pole całkowite tego graniastosłupu wynosi 36cm²
zad 2
Wzór na objętośc w graniastosłupię to
V = Pp * H
H = 9cm
V = 42 * 9 = 378cm³
Odp. Objętość togo graniastosłupa wynosi 378cm³