Odpowiedź :
y=2x-1
3(x+2)=5(y-2)
y=2x-1
3x+6=5y-10
y=2x-1
3x-5y=-16
3x-5(2x-1)=-16
3x-10x+5=-16
-7x=-21/:(-7)
x=3
y=2*3-1
y=6-1
y=5
3(x+2)=5(y-2)
y=2x-1
3x+6=5y-10
y=2x-1
3x-5y=-16
3x-5(2x-1)=-16
3x-10x+5=-16
-7x=-21/:(-7)
x=3
y=2*3-1
y=6-1
y=5
Ta klamerka ja już wiem o co w niej chodzi, ona po prostu obejmuje te dwa przykłady. chciałabym ci pokazać jak to dać, ale nie umiem wstawić takiego znaczka. Mam nadzieję, że jak Ci to rozwiąże to zrozumiesz:)
y=2x-1
3(x+2)=5(y-2)
y=2x-1
3x+6=5y-10
y=2x-1
3x+6=5(2x-1)-10
y=2x-1
3x+6=10x-5-10
y=2x-1
3x+6=10x-15
y=2x-1
6+15=10x-3x
y=2x-1
21=7x / :7
y=2x-1
3=x
y=2*3-1
x=3
y=6-1
x=3
y=5
x=3
y=2x-1
3(x+2)=5(y-2)
y=2x-1
3x+6=5y-10
y=2x-1
3x+6=5(2x-1)-10
y=2x-1
3x+6=10x-5-10
y=2x-1
3x+6=10x-15
y=2x-1
6+15=10x-3x
y=2x-1
21=7x / :7
y=2x-1
3=x
y=2*3-1
x=3
y=6-1
x=3
y=5
x=3