Odpowiedź :
Energia potencjalna zamieni się całkowicie w kinetyczną to jest:
E = mgh = mv^2/2
v^2 = 2gh
v= pierwiastek (2gh)
v = pierwiastek (2*9.8m/s2*200m) = 62.64 m/s (jeśli pominiemy siły oporu powietrza)
E = mgh = mv^2/2
v^2 = 2gh
v= pierwiastek (2gh)
v = pierwiastek (2*9.8m/s2*200m) = 62.64 m/s (jeśli pominiemy siły oporu powietrza)
h = 200 m
g = 9,8 m/s^2
Ep = Ek
mgh = mV^2/2
gh = V^2/2 mnożę obudstronnie *2
2gh = V^2 pierwiastkuję
pierwiastek 2gh = V
V = pierwiastek 2* 9,8 * 200
V = 62,6 m/s
g = 9,8 m/s^2
Ep = Ek
mgh = mV^2/2
gh = V^2/2 mnożę obudstronnie *2
2gh = V^2 pierwiastkuję
pierwiastek 2gh = V
V = pierwiastek 2* 9,8 * 200
V = 62,6 m/s