Odpowiedź :
h-2=a
h-4=b
h+a+b=24
h-2+h-4+h=24
3h-6=24
3h=24+6
3h=30
h=30/3
h=10
10-2=8=a
10-4=6=b
P=(a+b)h/2
P=(8+6)*10/2=14*5=70[j^2]
a=h-2cm (wysokość jest o 2cm dłuższa od jednej z podstaw)
b=h-4cm (wysokość jest o 4cm dłuższa od drugiej z podstaw)
Długość wysokości tego trapezu obliczamy, korzystając z informacji, że suma a,b i h jest równa 24cm:
a+b+h=24cm
(h-2cm)+(h-4cm)+h=24cm
h-2cm+h-4cm+h=24cm
3h-6cm=24cm /+6cm
3h=30cm /:3
h=10cm
Korzystając z informacji, że wysokość jest o 2cm dłuższa od jednej podstawy i o 4cm od drugiej podstawy obliczamy długość podstaw:
h=10cm
a=h-2cm
a=10cm-2cm
a=8cm
b=h-4cm
b=10cm-4cm
b=6cm
Mając wyliczoną długość obu podstaw i wysokości obliczamy pole tego trapezu:
[tex]a=8cm\\b=6cm\\h=10cm\\\\P=\frac{1}{2}(a+b)*h\\\\P=\frac{1}{2}(8cm+6cm)*10cm\\\\P=\frac{1}{2}*14cm*10cm\\\\P=\frac{1}{2}*140cm^{2}\\\\P=70cm^{2}[/tex]
Pole tego trapezu jest równe 70cm²