Odpowiedź :
x - pieniądze Ewy
y - pieniądze Jadzi
x + y = 54
x-y = y+y + 6
x + y = 54
x - 3y = 6
x + y = 54
- x + 3y = -6
---------------
4y = 48
y = 12
x + y = 54
x + 12 = 54
x = 42
Odp. Ewa miała 42 zł, a Jadzia 12 zł.
y - pieniądze Jadzi
x + y = 54
x-y = y+y + 6
x + y = 54
x - 3y = 6
x + y = 54
- x + 3y = -6
---------------
4y = 48
y = 12
x + y = 54
x + 12 = 54
x = 42
Odp. Ewa miała 42 zł, a Jadzia 12 zł.
E - pieniadze Ewy
J - pieniadze Jadzi
E + J = 54 (razem maja 54)
E - J = J + J+ 6 (jezeli ewa odda jadzi tyle ile jadzia miala to jadzia bedzie mila swoje plus to co dostala i to bedzie ciagle o 6 mniejsze od tego co ma teraz ewa
E = 54 - J
54-J -J = J + J+6J
4J = 48
J = 12 (tyle miala jadzai)
E = 42 (tyle miala ewa)
J - pieniadze Jadzi
E + J = 54 (razem maja 54)
E - J = J + J+ 6 (jezeli ewa odda jadzi tyle ile jadzia miala to jadzia bedzie mila swoje plus to co dostala i to bedzie ciagle o 6 mniejsze od tego co ma teraz ewa
E = 54 - J
54-J -J = J + J+6J
4J = 48
J = 12 (tyle miala jadzai)
E = 42 (tyle miala ewa)
x- jadzia
y-ewa
x+y=54
y-x=x+6
x=54-y
y=2x+6
y=2*(54-y)+6
y=208+6-2y
3y=14
y=38
x+38=54
x=16
odp. Jadzia miała 16zł a Ewa 38zł
y-ewa
x+y=54
y-x=x+6
x=54-y
y=2x+6
y=2*(54-y)+6
y=208+6-2y
3y=14
y=38
x+38=54
x=16
odp. Jadzia miała 16zł a Ewa 38zł