Odpowiedź :
za x² podstawiamy t, wiec mamy t² +5t +6=0
Δ=25 - 4*1*6
√Δ=1
t1= -5-1/2=-3
t2=-5+1/2=-2
wracamy do poprzednich oznaczen ( zmaiast t --> x²)
x²=-3 sprzecznosc
x²=-2 sprzecznosc
rownanie nie ma rozwiazan
jezeli pomoglem Ci daj najlepsza ;)
Δ=25 - 4*1*6
√Δ=1
t1= -5-1/2=-3
t2=-5+1/2=-2
wracamy do poprzednich oznaczen ( zmaiast t --> x²)
x²=-3 sprzecznosc
x²=-2 sprzecznosc
rownanie nie ma rozwiazan
jezeli pomoglem Ci daj najlepsza ;)
x⁴+5x²+6=0
x²=t
t²+5t+6=0
delta=1
t₁=-5+1/2=-2
t₂=-5-1/2=-3
x²=-2 lub x²=-3
równanie równanie
sprzeczne sprzeczne
bo żadna liczba podniesiona do kwadratu nie może dać liczby ujemnej
x²=t
t²+5t+6=0
delta=1
t₁=-5+1/2=-2
t₂=-5-1/2=-3
x²=-2 lub x²=-3
równanie równanie
sprzeczne sprzeczne
bo żadna liczba podniesiona do kwadratu nie może dać liczby ujemnej