1)
a=f/m razy "m" to otrzymamy
am=f czyli
f=am
a=f/m razy "m" to otrzymamy
am=f podzielić przez "a"
m=f/a
2)
nie rozumie zapisu
3)
F=mgh można zapisać odwrotnie czyli
mgh=F podzielić przez mg to
h=F/mg
mgh=F podzielić przez mh to
g=F/mh
mgh=F odzielic przez gh to
m=F/gh
4)
a=v1-v0/t razy t
at=v1-v0 podzielic przez "a" to
t=v1-v0/a
a=v1-v0/t razy t
at=v1-v0 zapisujemy odwrotmie
v1-v0=at przenosimy v0 na druga stone równania ze zmiemionym znakiam iotrzymujemy
v1=at+v0
analogicznie wyznaczamy V0 bedzie
v0=at-v1
5) tez nie rozumie co popisane
6)
R=r1r2/r1+r2 razy r1+r2
R(r1+r2)=r1r2 zapisujemy odwrotnie
r1r2=R(r1+r2)
r1r2=Rr1+Rr2
r1r2-Rr1=Rr2
r1(r2-R)=Rr2 podzielić r2-R
r1=Rr2/r2-R
r2 analogicznie jak r1