Odpowiedź :
najpierw wymnożymy oba wielomiany
(x²+3x+2)*(ax+b)=ax³+3ax²+2ax+bx²+3bx+2b= ax³+(3a+b)x²+(2a+3b)x+2b
współczynniki przy odpowiednich x muszą być równe.
ax³+(3a+b)x²+(2a+3b)x+2b
-2x³-3x² +5x +6
czyli:
a=-2,
2b=6
b=3
(x²+3x+2)*(ax+b)=ax³+3ax²+2ax+bx²+3bx+2b= ax³+(3a+b)x²+(2a+3b)x+2b
współczynniki przy odpowiednich x muszą być równe.
ax³+(3a+b)x²+(2a+3b)x+2b
-2x³-3x² +5x +6
czyli:
a=-2,
2b=6
b=3
W(x)*F(x)=(x²+3x+2)(ax+b)=ax³+bx²+3ax²+3bx+2ax+2b
Redukujemy wyrazy podobne i wychodzi:
W(x)*F(x)=ax³+(b+3a)x²+(3b+2a)x+2b
Dwa wielomiany są sobie równe <=> gdy są tego samego stopnia i mają równe współczynniki przy odpowiednich potęgach zmiennej:
a=-2
b+3a=-3
3b+2a=5
2b=6, b=3
Z układu równań wychodzi, że a=-2 ∧ b=3
Redukujemy wyrazy podobne i wychodzi:
W(x)*F(x)=ax³+(b+3a)x²+(3b+2a)x+2b
Dwa wielomiany są sobie równe <=> gdy są tego samego stopnia i mają równe współczynniki przy odpowiednich potęgach zmiennej:
a=-2
b+3a=-3
3b+2a=5
2b=6, b=3
Z układu równań wychodzi, że a=-2 ∧ b=3