Odpowiedź :
Zad. 1 wyszedł mi wynik: -4( pier) z 6 + 25 ( wszystko od początku pod pierwiastkiem. Może jak chcesz to można się pobawić by wyłączyć przed nawias 4 i to spierwiastkować , czyli przed pierwiastkiem będzie później 2.
Zad. 2 wyszło: 80 (pierw) z 5 + 180
w razie kłopotów na priv
Zad. 2 wyszło: 80 (pierw) z 5 + 180
w razie kłopotów na priv
zad.2
[(1+√5)² - (1-√5)²]²=[1+2√5+5-(1-2√5+5)]²=[1+2√5+5-1+2√5-5]²=(4√5)²=80
zad 1.
nie bardzo rozumiem co napisałeś ale zakładam że chodziło Ci o:
5-2√6(całe wyrażenie pod pierwiastkiem od 5)* 5+2√6(całe wyrażenie pod pierwiastkiem od 5)*= (5-2√6)(5+2√6)=25+10√6-10√6-24=1
[(1+√5)² - (1-√5)²]²=[1+2√5+5-(1-2√5+5)]²=[1+2√5+5-1+2√5-5]²=(4√5)²=80
zad 1.
nie bardzo rozumiem co napisałeś ale zakładam że chodziło Ci o:
5-2√6(całe wyrażenie pod pierwiastkiem od 5)* 5+2√6(całe wyrażenie pod pierwiastkiem od 5)*= (5-2√6)(5+2√6)=25+10√6-10√6-24=1