Odpowiedź :
f(x)=√2x-7
2x-7≥0
2x≥7 /:7
x≥2/7
x∈[2/7,+∞)
f(x)=√(x-1)-2
(x-1)-2≥0
x-1-2≥0
x-3≥0
x≥3
x∈[3,+∞)
2x-7≥0
2x≥7 /:7
x≥2/7
x∈[2/7,+∞)
f(x)=√(x-1)-2
(x-1)-2≥0
x-1-2≥0
x-3≥0
x≥3
x∈[3,+∞)
f(x)=√2x-7
rozumiem że wszystko jest pod pierwiastkiem:
czyli: 2x - 7 ≥ 0
2x ≥ 7
x≥ 7/2
f(x)=√(x-1)-2
D = <7/2, +∞)
rozumiem że pod pierwiastkiem jest tylko (x-1)
x - 1 ≥ 0
x ≥ 1
D = <1, +∞)
jeśli pod pierwiastkiem jest wszytsko to:
(x-1)-2 ≥ 0
x - 3 ≥ 0
x ≥ 3
D = <3, +∞)
rozumiem że wszystko jest pod pierwiastkiem:
czyli: 2x - 7 ≥ 0
2x ≥ 7
x≥ 7/2
f(x)=√(x-1)-2
D = <7/2, +∞)
rozumiem że pod pierwiastkiem jest tylko (x-1)
x - 1 ≥ 0
x ≥ 1
D = <1, +∞)
jeśli pod pierwiastkiem jest wszytsko to:
(x-1)-2 ≥ 0
x - 3 ≥ 0
x ≥ 3
D = <3, +∞)