Poziom A
-P1
Poziom B
2
1. Rozwiąż równanie. Jeśli poprawnie rozwiążesz trzy kolejne przykłady z jed-
nego poziomu, możesz przejść na następny poziom.
a) x-(2x-1)-2x = 2(3x-4)
b) 3(x-2)(x-3) = -(5x-4)
c) -(5x-3) = 2(4-x) - 3x
d) -2 (5x-7)-3x = 2(x-8)
a) *+¹+x= x+2
2
2(x+1)-3
4
2
3
b)
8-x 5+x
c) ³2*++* = 12(1-4)
4
d) *+4-5=-3
=
X
5
f) (5-x)-(x+1)-9 = -(2x+5)
e) 2x + (-3x+4)= -4(3x - 1)
g) -(5x+4)+(x-1)-(1-x) = 0
h) 4x-8-(x+3)+2x = -(2x-3)
e) ³x+2 + 5 = 2x+1
4
3
f) *+²+1=x+6
g) +2=7
h) 4-x+2
=
4
8x-3+2x
-10